speakerland

Vifa Colomn GrandeColomn Grande 500t

De naam zegt het al, de Colomn Grande is de grote broer van de Colomn mkII. Met 2 woofers van 8 inch (20 cm) voor het laag en de bekende d'Appolito opstelling (MTM) met Vifa en Scan Speak voor het midden en hoog.
Hiermee is dit ontwerp een heel goed alternatief voor de oude bekende Vifa Basis, die nog een stuk breder en hoger was. Door toepassing van moderne luidsprekers waarin nieuwe technieken verwerkt zitten levert de Colomn Grande net zoveel geluidsdruk en diepgang maar wel een beter en stabieler stereo beeld, minder vervorming en, mits goed aangestuurd, geen spoor van oversturing en scherpte. Natuurlijk staat de Colomn Grande luisterklaar in onze winkel.


Afmetingen: 110 x 24 x 47 cm

Bouwpakket zonder MDF vanaf: € 720,- per stuk
Bouwpakket met MDF-pakket vanaf: € 885,- per stuk

Colomn Grande

De Colomn Grande is afgeleid van de succesvolle Vifa Colomn. Met behoud van de succesvolle basiselementen is dit een grotere versie die in alle opzichten tot meer in staat is. Als je op zoek bent naar een betaalbare alleskunner, een luidspreker waar je ook op luid niveau mee kunt draaien zonder dat het geluid dichtloopt en waar de basweergave staat als een huis. Terwijl het mid en hoog onaangetast zuiver en vol definitie en contrast blijft spelen. Dan is de Colomn Grande een geschikte kandidaat.

De Colomn Grande is een basreflex systeem met 5 luidsprekers. De 2 woofers van 8 inch worden apart gefilterd zodat ze optimaal het diepe laagbereik weergeven. De Vifa mid-woofers werken samen met een Scan Speak dome tweeter uit de Illuminator reeks.
De opstelling met de tweeter tussen de middentoners in (volgens D' Appolito) is een betere stereo afbeelding door het schijnbare puntbron karakter. Dit principe werd al toegepast in eerdere Speakerland ontwerpen uit eind jaren '80 van de vorige eeuw, zoals de  Vector 3.

In vergelijk met bijvoorbeeld de oude Vifa modellen zoals de Basis en de Format lijkt er niet veel verschil maar er is op het gebied van de techniek toch heel veel veranderd. De gebruikte woofers hebben een betere ventilatie rond de spreekspoel waardoor ze hoger belastbaar zijn en meer lineair werken. Een strakker en meer geconroleerd laag is het gevolg.
De grote verschillen zitten echter in het mid en hoog. De Vifa middentoners hebben een kleine Neodynium magneet en een frame met een heel open structuur. Waar vroeger bij de middentoners direct achter de konus een dikke magneet zat die de luchtstroom blokkerde en reflecties veroorzaakte is er nu letterlijk openheid aan de achterzijde. Dit scheelt aanzienlijk in de vervoming. Ook de tweeters zijn technisch heel anders dan vroeger. Ze hebben geen ferrofluid (dat dus ook niet kan indrogen) maar wel een grote lineaire beweging van het membraan. De ferrofluid is niet meer nodig om de belastbaarheid te vergroten en zorgt ook niet meer voor het wegdempen van detailinfo in het signaal.

Colomn G SP

De kast van de Colomn Grande is ouderwets degelijk, gemaakt uit MDF dat op een moderne CNC machine gezaagd en gefraisd is. Om de bouw van de kast te vereenvoudiger is er gebruik gemaakt van doken, dat zijn houten pinnen die de panelen tijdens het lijmen exact op hun plek houden. Een luidsprekerkast bouwen was nog nooit zo makkelijk, het kan niet mislukken.
De bouwpakketten worden altijd geleverd met compleet opgebouwde scheidingsfilters en eventueel zetten we de bekabeling daar ook nog aan.
Op de filters zitten natuurlijk alleen goede componenten, in de hoog filtering zitten bijvoorbeeld standaard MKP+ condensatoren.

Uiteindelijk is de enige manier om te beoordelen hoe deze luidsprekers klinken om zelf te luisteren naar de set die in onze winkel klaar staat. Een afspraak maken is niet nodig, dat kan altijd tijdens de openingstijden.

Colomns Grande
Lees 832 keer
Meer in deze categorie: Vifa Vivace 2012 »

CookiesAccept

Deze website gebruikt cookies.

U gaat hiermee akkoord als u doorgaat.

Akkoord!