speakerland

Maxima groen_wit

Van een klant uit Tilburg kwam deze versie van het bekende bouwontwerp Scan Speak Maxima. Bijgaand de tekst die deze klant meestuurde met de foto's.

maxima stijn boven


maxima stijn onder

Ergens begin vorig jaar ben ik samen met mijn vriendin bij je langs gekomen in Speakerland. N.a.v ons intro praatje stelde je voor dat we maar moesten gaan luisteren, dan ging jij verder met je de klanten aan de “bar”. Regelmatig liep je langs met en kwam met allerlei verhalen over de speakers en invulling / achtergrond over wat wij zeiden over speakers. Nadat we je winkel verlieten vonden we een parkeer bon op de auto, die twee uur parkeertijd die we betaald hadden was niet genoeg geweest en we hadden ons geen moment verveeld.

De kwaliteit van speakers die je in je showroom hebt staan gaven veel vertrouwen in het project “bouw-je-eigen-stereo”. Na nog wat rond gekeken te hebben en vooral veel te hebben gelezen kwam ik doordeweeks nog eens langs. Na een klein uurtje gesproken te hebben rekende ik alle materialen voor twee topkasten van de Maxima’s af, een aanslag op mijn portemonnee. De bas boxen zouden nog even moeten wachten en o.b.v het geëxperimenteer in de luisterruimte zou ik misschien nog wel met 1 bas box weg kunnen komen.

Zoals je zelf misschien ook wel eens is opgevallen zijn die Maxima’s best groot en vierkant. Beide bevalt mijn vriendin niet, vandaar dat ik het design wat op de schop heb gegooid. Natuurlijk rekening houdend met de kast volumes, en mijn beperkte kennis van box bouw (je leest makkelijk erg veel op het web). De speakers en filteronderdelen werden netjes weggestopt en regelmatig even geopend om toch even te kijken hoe het eruit ziet, of het past en hoe het eruit ziet.

Het bouwen van de speakers duurde relatief lang, onder andere omdat ik er vooral in de ’s avond of in het weekend een paar uurtjes voor vrij maakte. Het was dan ook het project voor 2011 en de versterker was al klaar. Het design was ooit gebaseerd op de Vertigo’s maar zou nu een Maxima worden. Daarnaast moesten de ronde vormen netjes passen gemaakt worden, zitten er verstevigingen in de wanden en plafonds, om de kamers maar zo min mogelijk met rechte zijdes op te bouwen. En daarna alles met buig triplex laagje lucht dicht krijgen en laagje voor laagje afwerken.

Toen ik alles in elkaar zette vond ik dat de baffle met het ingelegde hout wel erg dik was geworden, de speaker had wel erg weinig ruimte, dus ook die moest nog “even” aangepast worden. Voordat alles op elkaar gelijmd zou worden en afgewerkt eerst even inspelen om te kijken of de kast opbouw wel werkte en het dempingmateriaal goed zat. Dat momentje van rust kwam erg goed uit. Ondertussen was ik namelijk alweer bij je geweest om een scanspeak bas speaker en de Hypex plate amp op te halen, met deze materialen zou ik twee bas speaker bouwen……, dus toch. Ik was bij een vriend van me die zijn bas vanuit zijn versterker aanstuurde en deze uit kon zetten. Het verschil was zo groot dat ik niet meer twijfelde of de bas speakers er zouden komen en als je eenmaal zo ver bent dan moet je er het beste van maken.

De bas speakers gingen een stuk sneller, voorgezaagd mdf  en nu had ik natuurlijk een klein beetje ervaring met het uitfrezen van rondjes. Ook deze box o.b.v. een aangepast ontwerp, verlijmde dubbelwandige zijkanten, een erg vierkant ontwerp, als sokkel voor de topkasten.

Anyway, de boxen zijn af, ze spelen terwijl ik deze mail schrijf. Ze doen het super. Iedere keer weer geven ze het gevoel dat het niet uitmaakt wat je ernaar toestuurt, ze pakken het signaal en geven het daarna precies weer. Onlangs hebben we de buizenversterker omgebouwd van ultralinieare naar een triode instelling, het vermogen van de versterker halveerde, maar met 15 watt per kanaal hoef je enkel de volume knop iets hoger te draaien. Het verschil in detail is enorm en de boxen maken dat erg gemakkelijk duidelijk.

Het enige vervelende is, en we hadden het hier al over voordat ik aan de boxen begon, sommige CD’s klinken gewoon echt niet meer. Ben ik toch nog blij met de boxen in onze de auto.

Attached een paar foto’s, het was een mooi project en ik zou het leuk vinden als je ze ziet zitten, dankjewel voor de koffie en je tijd.

maxima stijn stereo

Meer in deze categorie: « Vifa Ipod dock Vertigo en Ref SE »

CookiesAccept

Deze website gebruikt cookies.

U gaat hiermee akkoord als u doorgaat.

Akkoord!