speakerland

Scan Speak AudiumAudium

De grens van de audio techniek wordt met de Audium weer verder opgeschoven naar de ultieme luidspreker. Deze 3-weg d'Appolito is ontworpen als faserein systeem en voorzien van de laatste generatie Illuminator drivers van Scan Speak.
Te beluisteren in onze winkel.

Afmetingen: 167 x 28 x 40 cm

Bouwpakket zonder MDF-pakket v.a. €2150,- per stuk

Bouwpakket met MDF-pakket v.a. € 2650,- per stuk

 

De Scan Speak Audium is het resultaat van een poging om een luidspreker te maken die weergeeft zonder fouten. Een technische benadering die in de praktijk blijkt te leiden tot een zeer natuurgetrouwe weergave.

Wat dat betreft zijn we niet de enige luidsprekerontwerper met dat doel, iedere fabrikant heeft wel een vlaggeschip waarin alle beschikbare technieken en kennis samenkomen, zonder dat er ergens op bezuinigd wordt en waarbij de WAF (Woman Acceptance Factor) van ondergeschikt belang wordt geacht. Naast de forse afmetingen hangt er dan meestal ook een fors prijskaartje aan in de orde van een flinke nieuwe auto.

De Scan Speak Audium is een drieweg systeem, gespiegeld rondom de tweeter. De opstelling (naar d'Appolito) heeft een paar pluspunten:
- relatief geringe spreiding in het verticale vlak, daardoor minder reflecties tegen vloer en flafond.
- een beter puntbronkarakter, de geluidsoorsprong ligt op het punt van de tweeter.

Het fasegedrag is een van de moeilijkste parameters in de luidsprekertechniek. Vrijwel alle luidsprekers versmeren de tijd tussen de verschillende frequentiegebieden. Vooral bij meerwegsystemen is dit effect van invloed, veroorzaakt door looptijdsverschillen en faseverschuivingen door de filterschakelingen.

Bij dit ontwerp is een prototype kast gebruikt waarbij de verschillende drivers in aparte kasten zaten die onderling scharnierend waren verbonden. In onze reflectiearme meetkamer ("dode kamer") hebben we met onze meetapparatuur een optimale configuratie bereikt tussen de filterschakelingen en de hoekinstellingen. We kunnen namelijk ook een 3D decay spectrum maken door te meten met halve sinussen. Hierdoor is precies te zien wat het tijdsgedrag is per luidspreker.

Natuurlijk hebben we hier het neusje van de zalm gebruikt als drivers. Scan Speak heeft al een zeer goede reputatie, de Illuminator serie gaat een stap verder dan andere fabrikanten.

De open opbouw, zonder belemmeringen aan de achterzijde. De underhung spreekspoelconstructie met een gigantisch lineair bereik en de volkomen lineair werkende ophanging zorgen er voor dat er een dynamiek en kracht uit de twee 18 cm woofers komt die ongekend is. Zonder compressie en vervorming.

Dit ontwerp is in samenwerking met een stagiar van de Technische Hogeschool in Den Bosch ontworpen. Hierdoor kon gebruik gemaakt worden van allerlei technieken die een klein bedrijf als het onze normaal niet heeft zoals 3D CAD en een lasersnijder voor de specifieke onderdelen voor ons prototype.

Het resultaat is bij ons beluisterbaar, het systeem is te leveren als bouwpakket met losse MDF panelen, een gebouwde kast of helemaal afgewerkt en speelklaar. De perspex zijpanelen zijn niet standaard in het bouwpakket. Daar worden deze panelen uitgevoerd in 22 mm MDF. Natuurlijk is ook dit houtpakket vervaardigd met een CNC freesbank.

Om het systeem op de luisterplaats af te stemmen kan de kast nog +/- 4 graden gekanteld worden.

Lees 13458 keer
Meer in deze categorie: « Scan-Speak Maxima

CookiesAccept

Deze website gebruikt cookies.

U gaat hiermee akkoord als u doorgaat.

Akkoord!